Wat is e-learning? De definitie van e-learning is: elke leervorm van die gebruik maakt van een computernetwerk voor distributie, communicatie en facilitering. De E voor learning duidt op de elektrische component die gebruik maakt van internet en de bijbehorende technologie om alles goed te laten werken.

De verwachting is dat het leren met behulp van internet sneller, efficiënter en interactiever zal worden. Dit is al enigszins zo, maar het zal nog veel beter kunnen. Internettechnologie zal zich zodanig ontwikkelen dat er internetomgevingen ontwikkeld worden waarbij je de kwaliteit van klassikaal leren zal passeren. De toepassing van internettechnologie op e-learning is nog vol in ontwikkeling en dit zal de komende jaren zeker zo blijven. Je kan steeds meer online omgevingen, cursussen en trainingen kunnen verwachten op alle vlakken van de maatschappij!

Vormen e-learning

Er zijn meerdere vormen van e-learning, deze gaan we hieronder bespreken.

Blended learning
Blended learning is een combinatie van het online leren en klassikaal leren. Je doet dus een deel online, maar je moet ook klassikaal lessen volgen. Deze combinatie wordt steeds populairder omdat het gemakkelijk is om online te leren in je eigen tijd, maar toch ook een stukje persoonlijke begeleiding hebt.

Synchroon e-learning

Bij synchroon leren leer je tegelijk met andere mensen dezelfde content. Je kan hierbij contact opzoeken met medeleerlingen en vragen stellen aan elkaar. Dit gaat vaak in zijn werk bij onderwijsinstellingen zoals het NIVVO voor speciaal onderwijs, MBO en HBO. De plaats van het leren maakt hierbij niet uit.

Asynchroon e-learning

Bij asynchroon leren leer je niet tegelijk met andere mensen dezelfde content, je leert wanneer jij kan en op je eigen tempo. Het is wel mogelijk om contact te houden met andere leerlingen. Een voorbeeld van een instituut dat asynchroon leren aanbiedt is ICO. Hier kun je online opleidingen volgen op het gebied van communicatie en ontwikkeling.


Wat is e-learning