Microlearning is een vorm van online leren (e-learning). Het is een populaire en krachtige vorm van online leren waarbij lesstof in nuggets, dat wil zeggen kleine delen,  wordt aangeboden. Deze kleine delen mogen niet langer dan 5 minuten duren. Het is een effectieve vorm waarbij je ultrakorte video’s stuurt via bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Snapchat om de kennis te activeren. 

Mensen willen tegenwoordig niet vastzitten aan langdurige processen, ze willen de tijd zelf in de hand hebben en zelf beslissen hoeveel tijd ze ergens instoppen. Vandaag de dag lijkt het of de spanningsboog van mensen steeds korter wordt. Juist daarom is microlearning zo populair.  Microlearning bestaat dus uit korte leeractiviteiten die specifiek gericht zijn op een leerdoel. Ze zijn vaak toegankelijk via mobiel, tablet of social media en duren tussen de 2 tot 5 minuten. Je kunt dus gemakkelijk zonder enkel obstakel leren waar en wanneer je wilt! 

Vormen van microlearning

Video is tot nu toe de meest voorkomende vorm van microlearning. Er wordt voorspeld dat in 2020 meer dan 75 procent van alle content online een bewegend beeld is, zoals video, animaties, gifs enzovoorts. Je kunt met microlearning eigenlijk alle kanten. De vorm moet het beste passen bij het leerdoel dat je wilt bereiken, dit is dus altijd anders. Je kunt beter niet meerdere vormen van microlearning combineren, hierdoor kan de ontvanger verward worden en dit gaat ten goede van het leerdoel. 

Voorbeelden van de vormen van microlearning zijn: 

Korte video’s;
Mobiele apps;
Interactieve video’s;
Animaties;
E-books;
(interactieve) pdf bestanden;
(interactieve) infographics.

Microlearning